Marchewkowe kotlety

Marchewkowe kotletyMarchewkowe kotlety

W moim domu od kilku lat w kuchni nastąpiła rewolucja. Mam w domu młodą wegetariankę i jeszcze młodszą niejadkę bezglutenowca. Mąż mięsożerca no i ja bezglutenowa, beznabiałowa i na protokole autoimmunologicznym. Niezła mieszanka wybuchowa. Kolejna wersja fit kotlecików z marchwi jest zaspokojeniem chodź połowy populacji mieszkającej w moim domu.  Proste i smaczne. Spróbujcie sami.

Przepis :
2 duże marchewki
1 pietruszka
pęczek naci pietruszki
łyżka pestek słonecznika
mąka kukurydziana lub zmiksowane płatki bg kukurydziane
jajo
sól, pieprz, odrobina gałki muszkatałowej


Sposób przygotowania:
Marchewkę i pietruszkę tarkujemy na tarce o grubych oczkach przekładamy na patelnię – zalewamy odrobiną wody, żeby tylko zakryć warzywa, chwilę podtuszamy .
Przekładamy zimną masę marzywną do miseczki dodajemy resztę składników.
Rozgrzewamy olej kokosowy i nakładając łyżką łormuujemy kotleciki.
Smacznego