Makowy sernik

sernik3Przepis na sernik dostałam od koleżanki Ani, nie miałam okazji wcześniej go wypróbować. Strzał w dziesiątkę – pyszny, wilgotny, rozpływa się w ustach. Goście byli zachwyceni, a sernik znikł z talerza błyskawicznie.

Składniki:

MASA MAKOWA:

  • 1 szklanka maku
  • 12dag masła
  • 3-4 łyżki miodu
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bg

MASA SERNIKOWA:

  • 1kg sera w wiaderku z Piątnicy ( idealny do serników)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 15 dag masła
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bezglutenowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bg

IMG_8693

Mak opłukać zalać wrzątkiem i gotować przez około 20 minut na małym ogniu.Odsączyć na gęstym sicie a następnie dwukrotnie zmielić. Dodać miód i utrzeć. Masło utrzeć z żółtkami, dodać mak i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową. Prostokątną blaszkę (35×20) wysmarować masłem. Wylać równą warstwę masy makowej i piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Żółtka oddzielić od białek. Cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę z żółtkami. Delikatnie dodać do sera. Wlać stopione i lekko ostudzone masło, wsypać proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i lekko wymieszać, aby połączyły sie z masą serową. Masę wyłożyć  na podpieczoną masę makową i piec przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

sernik1Smacznego 🙂