Łosoś pod koperkową kołderką

IMG_7947Czy wiedzieliście , ze łosoś sięga nawet 150cm i może ważyć nawet 46kg !! Chodź jest zaliczana do ryb tłustych , nie powinniśmy się tego obawiać. Bogata jest w bezcenne wartości odżywcze tj. selen, cynk, potas, jod. Zawiera witaminy z grupy A,D,E oraz B ( B1,B2,B6,B12). oczywiście najcenniejszym walorem są kwasy Omega-3 i Omega-6 . Przekonałam was? Jesli tak – zapraszam do kulinarnej uczty łososiowej.

Filety łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, smażymy na rozgrzanej patelni ( małym ogniu) z małą ilością oleju po 3 min. z każdej strony. Ja zawsze patelnie przykrywam pokrywką, aby pod wpływem pary łosoś szybko przeszedł i się nie przypalił.

Łososia podaje w tej wersji z sosem śmietanowo-koperkowym, który jest banalnie prosty. 2-3 łyżki śmietany mieszam z garścią posiekanego kopru , przyprawiam solą, pieprzem oraz jedną z moich ulubionych przypraw czubrycą zieloną. Na ciepłą rybkę nakładam łyżkę sosu , podaje wg uznania – w moim przypadku z młodymi ziemniaczkami. Do ukoronowania dania brakuje tylko kilka kropli cytryny i Voilà gotowe !

Jest to jedna z moich ulubionych ryb , może dlatego że ma mało ości , a te co ma są tak duże , że trudno je nie zauważyć. Życzę smacznego