Krokodylki ogórki

krokodylki_2Krokodylki ogórki 

Krokodylki – nawet nie wiem skąd taka nazwa. Jeśli lubisz ostre smaki – taka forma ogórków na pewno Ci sie spodoba. Może warto zarezykować?

  • Składniki:
    3kg ogórków
    4łyżki soli
    0,5kg cukru
    0,5l octu 10%
    8 łyżek oleju
    2 łyżeczki pieprzu cayenne
    0,5 łyżeczki kurkumy
    0,5 łyżeczki cynamonu
    0,5 łyżeczki imbiru
    8 ząbków czosnku sprasowanych przez prase
    Ogórki przekrajamy wzdłuż, posypujemy solą i odstawiamy na 6h aby puściły sok. Po 6 godzinach odlewamy sok.
    Do garnka wsykrokodylki_1pujemy cukier i wlewamy ocet, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
    Do chłodnej zalewy dodajemy przyprawy i olej. Zalewamy ogórki i odstawiamy na noc, aby ilość płynu podwoiła swoją objętość. Następnego dnia przygotowujemy słoiki. Dodajemy do ogórków ostatni składnik jakim jest czosnek, mieszamy.
    Do słoików przekładamy ogórki ok. 3/4 pojemności i zalewamy zalewą.
    Pasteryzujemy ok. 5-7 minut do zagotowania wody.
    Smacznego