Kotleciki z soczewicy

Kotleciki z soczewicy

Kotleciki z soczewicy

Kotleciki z soczewicy w wersji oczywiście nieustannie bezglutenowej 🙂 idealne na syty obiad.  Zagościły na moim stole kilka lat temu. Za każdym razem odkrywam je na nowo dodając coraz to inne składniki. W tej wersji są to kotleciki z czerwonej soczewicy z dodatkiem pieczarek i smażonej cebulki.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1,5 szkl. wody
  • 6-7 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • przyprawy: sól, pieprz

Kotleciki z soczewicy Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy wodę ( 1,5 szklanki), nastepnie po zagotowaniu wsypujemy soczewicę. Gotujemy przez 10 minut pilnując aby nie przypalić soczewicy.Odstawiamy z ognia do ostygnięcia. Powinniśmy uzyskać gęstą papkę bez konieczności odlewania wody.

Nastepnie dodajemy do wystudzonej masy pozostałe składniki, czyli jajo, przyprawy i starkowane pieczarki. Cebulkę kroimy drobno w kosteczkę i smażymy na ogniu. Dodajemy do masy razem z mąką kukurydzianką ( można zastąpić ją oczywiście – każdą inną wedle uznania)

Formuujemy kotleciki i smażymy na złoty kolor po obu stronach. Podajemy z sałatą lub tradycyjnie z ziemniaczkami.

Smacznego 🙂