Kotleciki z kaszy jaglanej ze szpinakiem

Kotleciki z kaszy jaglanej ze szpinakiemKotleciki z kaszy jaglanej ze szpinakiem

Kotleciki z kaszy jaglanej ze szpinakiem – Co raz częściej odchodzę od dań mięsnych, szukam lekkich posiłków bogatych w składniki odżywcze. Czasami człowiek po prostu musi odpocząć od ciężkich schabowych i zastąpić je chociażby kotlecikami z kaszy jaglanej ze szpinakiem.  Powoli przekonuje się do kuchni bezmięsnej , a czy mi się to uda – zobaczymy!

Mega szybkie i proste kotlety.

Składniki:

  • 1 szklanka  kaszy jaglanej
  • 3/4 opakowania mrożonego szpinaku
  • ser feta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 jajo
  • 2-3 łyżki mąki bezglutenowej

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną zalewam wrzątkiem i odstawiam na chwilę
  2. Szpinak wrzucam na rozgrzaną patelnie, dodaje ser feta i wyciśnięty czosnek. Mieszam do wyparowania wody. Odstawiam do wystygnięcia.
  3. Kaszę jaglaną gotuje w 1,5 szklanki wody do miękkości. Zdejmuje z palnika i pozostawiamy do ostudzenia i stężenia ( nie odlewam wody z kaszy – w sumie już jej nie bedzie ,bo zrobi się gęsta papka)
  4. Wszystkie składniki z sobą mieszam, dodaje jajo i mąki do gęstości – doprawiam do smaku.
  5. Formuje małe kotleciki optaczając delikatnie w mące . Ciasto będzie kleiste dlatego też przed każdnym kolejnym kotletem należy zwilżyć dłonie.
  6. Idealnie smakują z sosem czosnkowym lub po prostu bez niczego.
  7. Smacznego

Kotleciki z kaszy jaglanej ze szpinakiem