Koszyczki rozmaitości

IMAG0185Jeśli chcecie zrobić wrażenia na gościach, proponuje przygotować makaronowe koszyczki rozmaitości – tak je nazwałam. Bo chodź malutkie dużo się w nich zmieściło.

Składniki:

  • makarony bezglutenowe duże koszyczki  lub muszle
  • 1/2 sera cammembert
  • ser żółty pokrojony w drobną kosteczkę
  • ser pleśniowy niebieski
  • pomidory suszone
  • pomidory koktailowe
  • usmażony wcześniej kawałek dorsza ( wystarczy naprawdę porcja 10cm x 4cm)
  • sos balsamiczny do dekoracji

IMAG0184Makarony gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Pamietajmy, że należy je rozdzielić każdy z osobna, żeby się nie posklejały. W między czasie smazymy kawałeczek dorsza – bez przypraw, panierki na odrobinie oleju. Sery, pomidorki kroimy w kosteczkę włącznie z rybą. Do koszyczka wkładamy po kawałeczku każdego z rodzajów sera włącznie z pomidorkiem suszonym i 1/4 pomidorka koktailowego. Niezapomnijmy włożyć do koszyczka kawałek rybki.

Tak zapakowane koszyczki wykładamy na blaszce. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. I podgrzewamy jescze z 10-15min do momentu rozpuszczenia sera. Ja przykrywam blaszke folią aluminiową, żeby makaron nie zrobił się suchy.

Po wyjęciu z piekarnika przekładamy koszyczki na talerz wyłożony rukolą. Polewamy dekoracyjnie sosem balsamiczym. Gotowe! Wrażenie murowane.

Gorąco polecam.

Bezglutenek