Kopytka ziemniaczane

Tradycyjne kopkopytka2ytka, można je podawac na słodko, słono czy razem z mięsem.  Zapewne każdy z nas je je inaczej przyrządzone i podane. W moim rodzinnym domu kopytka zawsze były podawane ze skwareczkami lub jako dodatek do mięs podczas obiadu. Natomiast u mojego męża wygląda to zupełnie inaczej, w jego rodzinnym domu kopytka były podawane z masłem i cukrem – czyli na słodko. Próbowałam taką wersję , niestety – to nie moje smaki 🙂

Ugotowane ziemniaki przepuszamy przez maszynkę do mięsa wraz z niedużą cebulką. Do ziemniaczanej masy dodajemy 1 jajo, odrobinę soli do smaku oraz niewielką ilość mąki ziemniaczanej lub mixu garmażaryjnego ze smażoną cebulką firmy Bezgluten. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie się kleić do stolnicy i rąk dosypujemy odrobiną mąki. Formujemy wałeczki i kroimy na paski o długości ok. 3 cm.

kopytka1W między czasie wstawiamy garnek z lekko osoloną wodą. Do wod dodajemy kilka kropli oliwy, aby zapobiec sklejeniu sie kopytek.  Na gotującą się wodę wrzycamy 2 garście kopytek, po wypłynięciu na wierzch gotujemy na małym ogniu 3-5 minut. Wyjmujemy i gotowe. Podajemy w dowolny dla siebie sposób.

kopytka z indykiemSmacznego.