Konfitura jagodowa

„JesteśmyIMG_7958 jagódki, czarne jagodki. Mieszkamy w lasach zielonych, zielonych…”  Chyba każdy z nas zna słowa tej piosenki.  Kojarzą mi się z dzieciństwem, z wyprawami do lasu z babcią na jagody, a poźniej pomaganiem w lepieniu pierogów, ehhhh… cudne wspomnienia.

Jagody czyścimy, dokładnie myjemy. Na 1 kg jagód używamy 4 czubate łyżki cukru. W garnku mieszamy jagody z cukrem, wstawiamy je na małym palniku, ciągle mieszając. Zajmie to nam chwilkę, do chwili rozpuszczenia cukru, nie gotujemy ich! – tylko podgrzewamy do czasu rozpuszczenia cukru. Ciepłe jagódki wkładamy do gorących słoiczków. Zakręcamy, przewracamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem, aby szybko nie wystygły. Po 2 godzinach chowamy do spiżarenki.

Prawda, że szybko?

Zawsze mam kilka słoiczków w spiżarni.