Kompot z wi艣ni

„Kompocik nIMG_7965ajlepszy jest! – bo zdrowy jest …” 馃榾 聽Tak wykrzykn臋艂o moje dziecko, kiedy pi艂o kompot – 艣wi臋ta prawda. Zgodzicie sie ze mn膮?

  • 3kg wi艣ni
  • 1kg cukru
  • 2,5l wody

Wi艣nie myjemy, drylujemy. Ja do tego zaopatrzy艂am sie w specjaln膮 maszynk臋 drylownic臋. Praca z ni膮 idzie szybciutko, sprawnie i przede wszystkim du偶o czy艣ciej ni偶 przy drylowaniu no偶em.

Do umytych, wyparzonych s艂oik贸w wsypujemy wi艣nie, tak do po艂owy ich wysoko艣ci. W garnku zagotowujemy 2,5l wody z聽cukrem. Wlewamy gor膮c膮 wod臋 do s艂oik贸w, zakr臋camy i pasteryzujemy przez ok. 20 min.

S膮 dwa sposoby pasteryzacji:

1)聽S艂oiki ustawiamy w du偶ym garnku na 艣ciereczce, zalewamy wod膮 do 3/4 wysoko艣ci i gotujemy 聽(na ma艂ym ogniu) od momentu wrzenia przez 20 minut.

2) Nagrzewamy piekarnik do聽150 stopni. S艂oiki wstawiamy do piekarnika na 10 – 15 min. 聽Na kratk臋 nale偶y po艂o偶y膰 艣ciereczk臋.

Studzimy i przechowujemy 聽w ch艂odnym, zacienionym miejscu.