Kompot z mirabelek

Mirabelki – przepmirabelki na zimeyszne i niedocenione śliwki. Są źródłem witamin C, A, E, B6 i K. Zawierają wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, polifenole i błonnik. Ze względu na bogactwo składników odżywczych śliwek nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Zarówno suszone jak i świeże owoce są nieocenione. Uwielbiam kompoty z mirabelek, lekko kwaskowate – idealnie gaszą pragnienie. Pracy przy nich – niewiele 🙂

Słoiki przygotowuje, do każdego wrzucam umyte mirabelki do wysokości 3/4 słoika. Do każdego słoika wsypuje po 2 łyżki cukru i zalewam przegotowaną wodą. Pasteryzuje do momentu wrzenia wody, następnie przykrywam garnek i odstawiam na 10 minut, po tym czasie wyjmuje słoiki i przewracam do góry dnem.

Najlepszy kompot pod słońcem – i chyba mój ulubiony 🙂

Spróbujcie sami.

Smacznego 🙂