KOKOSOWA SZARLOTKA

Każdy kolejny kęs wyzwala nowe doznania smakowe, niby szartlotka, ale kokosowa? Tak ! Całoś przykryta białą śmietanową kołderką, do tego zestawu brakuje tylko pysznej kawy…

SKŁADNIKI:

kokosowa szartlotka6-7 dużych jabłek
30% śmietanka 330ml
1/2 szkl. koncentratu mąki domowej bezglutenowej 3/4 kostki margaryny zapach waniliowy bezglutenowy 1/2 szkl. wiórków kokosowych
1/2 szkl. zmiksowanych płatków kukurydzianych
1/2 szkl. cukru lub ksylitolu
3 jaja
1 galaretka cytrynowa bezglutenowa
1 łyżeczka żelatyny


SPÓD CIASTA: Kostkę margaryny zagniatamy z 1/2 szkl. wiórków , 1/2 szkl. płatków, 1/2 szkl. mąki, 3 jajami . Wszystko zagniatamy na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na 15-20min. w tym czasie przygotowujemy drugą warstwę. Po 15 min. wyjmujemy ciasto z lodówki i dosłownie „wylepiamy” rękoma dno tortownicy, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stop. przez 10min. Odstawiamy do wystygniecia.

ŚRODEK: jabłka obieramy, tarkujemy na dużych oczkach tarki- wrzucamy do rondelka i chwilke podgotowujemy ciągle mieszając ( 8-10 min). Nie można dopuścić do wrzenia. Do jabłek dodajemy 2 łyżki cukru ( lub ksylitolu) szczyptę cynamonu. Mieszamy – zdejmujemy z ognia. Do gorącej masy jabłecznej dodaje 1 op. galaretki. Mieszam energicznie do całkowitego rozpuszczenia. Jabłka odstawiam do wystudzenia.
WIERZCH: Żelatynę ( 1,5 łyżeczki) rozpuszczam w dosłownie z 1,5cm ciepłej wody,.Następnie wlewamy śmietanę do miski z 2-3 łyżkami cukru ( wg uznania, jeśli , ktoś lubi bardziej słodsze to proponujeje nawet 4 łyżki, ja dodaje zawsze 2). Miksuje na wysokich obrotach z 8min. dodając rozpuszczoną żelatynę . Na wystygnięte ciasto rozsmarowuje jabłka , na jabłka śmietanę. W takiej formie ciasto wkładamy do lodówkiu na co najmniej 3godziny. Wierzch ciasta posypujemy cynamonem lub polewą czekoladową. Smacznego!