Ketchup z cukini

Ketchup z cukini

U mnie domowy ketchup odgrywa w kuchni pierwsze skrzypce.  Biorąc pod uwagę, że jestem na diecie bezglutenowej i  czytam etykiety sklepowych ketchupów wolę go zrobić sama. Dodaje go do zup pomidorowych, sosów, lecho, idealnie sprawdza się jako sos do drobiu czy wędlin domowej roboty. Zawsze zajmuje w mojej spiżarence połowe miejsca 🙂  Wypróbuj sam i sie przekonaj.

Składniki:

  • 3kg cukini
  • 0,5kg  cebuli
  • 2 słoiczki ketchupu pomidorowego domowego ( np.: z ubiegłego roku takie po 200ml) lub passatty pomidorowej
  • 2,5 szklanki cukru
  • 10 ząbków czosnku
  • 1,5 szklanki octu 10% spirytusowego
  • przyprawy: 2 łyżeczki papryki  cayenne;  2 łyżeczki papryki słodkiej;  2łyżeczki pieprzu naturalnego;  2 łyżeczki suszonej bazyli ( opcjonalnie)
  • 8 płaskich łyżek soli

Sposób przygotowania:

Cukinie  starkować na tace o grubych boczkach, cebulę i czosnek  drobno pokroić. Zasypać solą i odstawić na minimum 6godzin ( ja odstawiam na noc). Przez ten czas warzywa puszczą sok. Dodajemy cukier  i gotujemy ( ok. 2-3h) do jednolitej masy, następnie przyprawy i ocet.  Zagotowujemy i przelewamy do wcześniej przygotowanych słoiczków.  Pasteryzujemy 10minut.

Pycha 🙂