Jaglane a’la rafaello

rafaello2 Już od dłuższego czasu chodziła za mną ” jaglanka” w innym wykonaniu, tym razem zrobiłam małe zdriwe słodkości z kaszy jaglanej, takie a’la rafaello. Pyszne i zdrowe – spróbujcie sami.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • puszka mleczka kokosowego
  • 3 łyżeczki ksylitolu
  • 3 dojrzałe banany
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • 1 opakowanie wiórków kokosowych
  • garść orzechów laskowych, fistaszków – najwazniejsze żeby nie były solone

rafaello4

Sposób przygotowania:

  1. Kasze jaglaną przez kilka minut praże na suchej patelni w celu pozbycia sie goryczki
  2. Przesypuje ją do rondelka do którego wlewam puszkę mleka kokosowego i wodę. Gotuję to ok. 20minut cały czas mieszając, żeby nie przypalić kaszy
  3. Następnie dodaje pokrojone banany, ksylitol i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszam i gotuje do czasu rozbicia bananów. Jeśli kasza jest już miękka odstawiamy ją z ognia przykrywamy garnej pokrywką i odstawiamy na 30-40 minut do czasu ostygnięcia.
  4. Lekko ciepłą masę miksujemy blenderem na papkę
  5. Następnie formujemy małe kuleczki, w środek wkładamy orzecha, migdał – a kuleczkę obtaczamy w wiórkach kokosowych
  6. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe. Idealy zdrowy deser.

rafaello2