GORĄCY KOCIOŁEK

kociołek1Wczoraj gotowałam na świeżym powietrzu. Cudnie 🙂 Brakowało tylko śniegu i lekkiego przymrozku, żeby nadać charakter całej chwili. Polecam! Smak niepowtarzany. Palnikowe jedzenie nie da takiego smaku potrawie – nawet najprostrzej – jak w moim przypadku. Niestety nie zrobiłam zdjęcia dania gotowego, ale nic straconego. Mam motywację, żeby znów rozpalić ognisko.

Składniki:

  • boczek, kiełbaska wędzona
  • słoninka żeby obłożyć dno kociołka
  • główka kapusty
  • 2kg ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeń
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • szklanka fasoli białej ( wcześniej wymoczonej w wodzie przez co najmniej 8godzin)

Wszystkie składniKociolek2ki kroje w kosteczkę. Na dno kociołka wykładam słonię, na nią obkładam dno i boki kociołka kapustą. I na przemiennie układam: ziemniaki, boczek z kiełbaską,fasolka, marchew z pietruszką przykrywamy listkiem kapusty i tak do uzupełnienia całego kociołka.

Następnie szczelnie zamykamy, zakręcamy wieko i stawiamy na rozpalone ognisko.

Pieczemy ok. 2 godzin. Ostrożnie tylko, żeby sie nie popiec. Kociołek jest z miedzi, bardzo sie nagrzewa.

Smacznego