Pulpety w sosie pomidorowo-paprykowym

Pulpety na pewno nie raz gościły na Waszym rodzinnym stole jako pyszny obiad. Kojarzą mi sie z dzieciństwem, takie jakie robiła mi moja mama…….. 
gałki w sosie pomidorowo-paprykowym

½ kg mięsa mielonego z karkówki

½ kg mięsa mielonego z filetu indyka

½ łyżeczki przyprawy bezglutenowej do mięsa mielonego

do smaku przyprawa bezglutenowa  „czubryca czerwona”

1 łyżka mąki ryżowej ( może być każda inna wg upodobań)

1łyżka ketchupu bezglutenowego

1 jajo

SOS:

1 czerwona papryka

5 dużych pomidorów

1 pietruszka korzeń

1łyżeczka czubrycy czerwonej przyprawy bezglutenowej

Sól, pieprz do smaku

Mięso mieszamy z przyprawami, ketchupem, jajkiem  i wyrabiamy na jednolitą masę.  Dodajemy  1 łyżkę mąki ryżowej. Mięso odstawiamy na chwilę  do lodówki. W tym czasie zagotowujemy wodę doprawiamy „domowym warzywkiem”  (  1 łyżkę stołową) przepis podany jest na naszej stronie www.bezglutenek.pl  z mięsa formujemy  małe gałeczki i wrzucam do wrzątku. Gotujemy na małym ogniu ok. 30min

W między czasie sparzamy warzywa wrzątkiem. Pomidory obieramy ze skórki. W rondelku zagotowujemy wodę z „domowym warzywkiem” wrzucamy do niego 5 pokrojonych drobno pomidorów , pietruszkę oraz  paprykę. Oczywiście paprykę oczyszczamy z nasion. Wszystko gotujemy na małym ogniu mieszając aż wszystko ładnie nam się rozgotuje. Doprawiamy do smaku przyprawami i blenderujemy na jednolitą masę. Sos już gotowy.

Gałki podajemy polane sosem z ziemniaczkami i sałatą.