Falafele – kotleciki z ciecierzycy

Zachcianka mojego dzieck20161022_160242a , uwielbia je. Lekkie, smaczne z sałatką z rukoli smakuje wybornie.

Składniki:

  • 2 szklanki cicierzycy
  • 1 cebulka
  • 1/2 cukini niedużej
  • 1 jajo
  • płatki kukurydziane
  • 200g pieczarek

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc.  Na drugi dzień gotujemy ciecierzycę do miękkości z listkiem laurowym i zielem angielskim. Pozostawiamy do ostygnięcia.

W między czasie kroimy pieczarki, cebulkę i cukinie w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z małą ilością oleju.

20161022_160254Ciecierzycę miksujemy benderem, dodajemy pieczarki, cebulkę i cukinie oraz jajo. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Przyprawiamy solą, pieprzem. Formujemy kulki lub kotleciki , optaczamy w skruszonych płatkach kukurydzianych i smażymy na patelni do zarumienienia.

Podajemy z sałatką z rukoli.

Przepyszny lekki obiad lub wczesna kolacja, jak kto woli 🙂

Smacznego