Dżem z wiśni

IMG_7971Skuśmy sie na zrobie samemu domowego dżemu z wiśni. Zdrowy bez ulepszaczy, sztucznych słodzików typu: aspartm. A zamiast cukru możemy dodać stewie lub ksylitol.

  • 3kg wisni
  • 1kg cukru

Wiśnie umyłam, wydrylowałam. Wrzuciłam do dużego garnka i zmiksowałam blenerem, taką papke gotowałam przez prawie 2godziny na wolnym ogniu, tylko tak żeby pyrkało w garnku. Wystudziłam. I po kilku godzinach lub dnia nastepnego ponownie zagotowuje wiśnie i smaże je w garnku przez ok. 30-40min na wolnym ogniu.

Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem, najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:). Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia, nakrywając ręcznikiem. Jeżeli w słoikach  nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki.

Dżem wiśniowy mozemy zrobić na kilka sposobów z pełnymi owocami. Ja je miksuje ponieważ moje dzieci nie lubią wiśni w wiśniowym dżemie – paradoks – prawda?