Dżem z czereśni

20160705_085848Ciąg dalszy domowej spiżarenki.

Dostałam w weekend skrzynkę czereśni od znajomych. Zastanawiałam się długo co z nimi zrobić, oczywście miałam zamiar w pierwszej kolejności wszystkie zjeść, nie dałam rady 🙁  Dlatego też zamknęłam je w słoiczkach aby przypominały mi smak lata.

składniki:20160705_090203

  • 2kg czereśnie
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki cukru

Sposób przygotwania:

  1. wydrylować czereśnie
  2. zasypać je cukrem
  3. gotujemy na niedużym ogniu przez 2 godziny ciągle mieszając
  4. Odstawiamy do ostudzenia – oczywiście przykrywamy, żeby meszki nie wleciały do garnka
  5. sparzamy cytrynę, na drobnych oczkach – tarkujemy skorkę a z miąższu wyciskamy sok.
  6. Dodajemy do dżemu i mieszamy.
  7. Po ostudzeniu blenderujemy dżem ( to jest tylko opcjonalnie – ja zawsze to robie, ponieważ moje dzieci uwielbiają dżemy owocowe ale bez owoców 🙂 )
  8. Na drugi dzień znów gotuje dżem przez około 1,5-2h do czasu , kiedy konsystencja dżemu będzie gęsta i będzie przywierać do łyżki.
  9. Gorący dżem wkładamy do przygotowanych wcześniej słoików. Dbajmy o to, żeby górna część słoika była sucha oraz o szczelność zakrętek.
  10. Pasteryzujemy. Ja pasteryzuje słoiki w piekarniku. Rozgrzewam piekarnik do 120stopni i wstawiam słoiki na 20 minut, następnie przewracam do góry dnem i przykrywam cieplym ręcznikiem.

Smacznego !!

20160705_090222