Dżem z agresu i czarnej porzeczki

20160628_193831Lato, lato i już myślimy o zimie – trochę to smutne, ale prawdziwe. Sezon przetworów na zimę już rozpoczęty a wraz z nim ciężka praca abyśmy mogli delektować się odrobiną słodyczy letniej w chłodny zimowy dzień.

Dzisiaj przedstawiam Wam dżem z agrestu i czarnej porzeczki. Sama wychodowałam i zebrałam,  no i oczywiście przetworzyłam 🙂 Zdrowy, pyszny pełen witamin.

Składniki:

  • 2kg porzeczek czarnych
  • 1kg agresu
  • 0,5kg cukru

Porzeczki i agres oczyszczam ze wszystkich szczypułek , myje i wrzuca20160628_194323m do garnka. Zasypuje cukrem i gotuje na małym ogniu przez 2godziny. Odstawiam do ostygnięia.

Następnie blenderem miksuje rozgotowane owoce. Próbuje do smaku – nie lubie słodkich dżemów, a ten jest kwaskawy , hmmm…. idealny na kanapkę z białym twarogiem …

Na drugi dzień gotuje jeszcze z godzinkę ciągle mieszając. Porzeczka szybko gęstnieje i nabiera formy galaretkowatej.

Uwielbiam takie dżemy, można je wykorzytać zimą do ciast, mniami…., a powracając do przepisu 🙂

Ciepły dżem nakładam do słoiczków ( oczywiście wcześniej wyparzonych i osuszonych), tradycyjnie pasteryzuje w piekarniku nagrzanym do 120stopni przez 20-30minut.

Następnie o20160628_193811dwracam sloiczki do góry dnem i nakrywam kocem.

Smacznego …