Dżem truskawkowo-rabarbarowy

20160623_081300Słonko świeci  mocno a my już myślimy o zimie… Zatrzymajmy chodź odrobinę lata w słoiku 🙂

Dzisiaj proponuje dżem trukawkowo-rabarbarowy

Składniki:

  • 2kg truskawek
  • 0,5kg rabarbaru
  • 1/2 kg cukru – w moim przypadku ksylitol

Rabarbar oczyszczam z włókien, kroje w drobną kostkę. Truskawki myje i oczyszczam ze szczypułek. Wsypuje do garnka – zasypuje cukrem ( ksylitolem) i gotuje, gotuje , …

20160620_202750

mieszam i gotuje  🙂

Dżem  gotuje przez 2 dni tzn.  w pierwszym dniu gotuje na małym ogniu przez 1,5godziny, pozostawiam do ostygnięcia.

Na drugi dzień powtarzam czynność i gotuje przez 2godziny na malutkim ogniu , ciągle mieszając, żeby nie przypalić.

Przygotowuje słoiki i gorący dżem wkładam do wyparzonych suchych słoików. Zakręcam. Nagrzewam piekarnik do 120stopni. Wkładam ciepłe słoiki jeszcze na 20-30minut do pasteryzacji. Po wyciągnięciu przewracam słoiki do góry dnem i okrywam cieplym ręcznikiem lub kocem, żeby długo jeszcze trzymały ciepło.

20160623_081339Smacznego.