Dżem porzeczkowy

Dżem z czarnych pgalaretka porzeczkowa2orzeczek jest chyba najprostszym dżemem pod słońcem. Nawet niedoświadczone gospodynie zrobią go dosłownie w godzinę. Jest to bomba witaminowa. Przede wszystkim witaminy C, P(rutyny), B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych ( potasu, żelaza, wapnia, magnezu). W takim razie do dzieła …

  • 3kg czarnych porzeczek
  • 750g cukru

Porzeczki myjemy, oczyszczamy, wrzucamy do dużego garnka. Zasypujemy cukrem, mieszamy.  Gotujemy porzeczki ok. 30 min na małym ogniu ciągle mieszając, żeby uzyskać sok. Przekładamy go do gorących, wyparzonych słoików i wekujemy. Przewracamy do góry dnem i przykrywamy ciepłym ręcznikiem do czasu ostudzenia i tym samym zawekowania.

i gotowe … prawda, że proste?

Chcąc uzyskać galaretkę należy podgotować porzeczki dłużej.