Drobiowa galaretka

IMG_8378Galaretka drobiowa – idealna jako przekąska na gościnny stół.

Składniki:

  • 2 golonki z indyka
  • 2 udka z kurczaka
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • opakowanie żelatyny ( do rozpuszczenia w 2,5l wody)
  • 2 szt. marchewki
  • 2 szt. korzenia pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Do garnka wlewam 3 litry wody , gotuje w niej mięso i warzywa do miękkości ( włącznie z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami). Następnie wyjmuję mieska i drobię wkładając w małe salaterki. Kroję w krążki marchew, którą również wrzucam do salaterki. Następnie zlewam rosół do czystej miseczki – powinno go być ok. 2-2,5 litra. Rozpuszczam jeszcze w ciepłym rosole żelatynę wg instrukcji na opakowaniu. Tak przygotowanym rosole zalewam miesko w salaterkach i pozostawiam do wystudzenia. Następnie chowam do lodówki do stężenia galaretki.

Pycha, smacznego

IMG_8375