Domowy ketchup

ketchup3Składniki:

  • 5kg pomidorów
  • 3-4 cebule
  • 1kg kwaśnych jabłek
  • 1kg czerwonej papryki
  • 4 goździki

Powyższe składniki gotujemy ok. 1godziny na małym ogniu. Nastepnie dodajemy :

  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki soli himalajskiej (lub zmykłej – morskiej)
  • 1,5 szklanki cukru ( lub stewii)

Podgotowujemy jeszcze chwilkę – dosłownie 5-8 minut. Nastepnie przecieramy przez gęste sito i gotujemy aż masa zgęstnieje ok. 4-5 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy:

ketchup

  • 1 lyzeczkę pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczkę pieprzu naturalnego
  • 1 łyzeczkę papryki łagodnej( jesli ktoś lubi wersję pikantną nalezży dodać chili)

Pasteryzujemy 10 minut

Ketchup jest gęsty, wyrazisty, przepyszny. Dzisiaj była to moja baza do zupy pomidorowej – dzieciaki się zajadały. Spróbujcie sami.