Dżem z czereśni

Dżem z czereśni

Dżem z czereśni

Dżem z czereśni zagościł u mnie w domu od niedawna. Jest pyszny słodki sam w sobie. Idealnie komponuje się z waflem ryżowym. Na letnie wieczory 🙂  a w zimę otuli nas zapachem i smakiem lata.

Na 3kg czereśni daje 1kg cukru. Na początku czereśnie myję, usuwam szczypułki i dryluje. Z tym niestety jest zabawy co niemiara.  Wrzucam do garnka gotuje z 2-3h i zasypuje proporcjonalnie cukrem. Odsawiam do wystygnięcia. Następnie tego samego dnia lub następnego przecieram masę czereśniową przez sitko ( to tylko mój wymysł dla dzieci). Przetartą masę czereśniową gotuje przez kolejne 2h.

dżem z czereśni

Postępuje jak we wszystkich moich przetworach. Nagrzewam piekarnik do 110 stopni. Do wyparzonych słoików przekłam dżem z czereśni, szczelnie zakręcam. Bardzo ważne aby szyjka słoika była sucha i czysta. Następnie wkładam napełnione słoiki konfiturądo rozgrzanego piekarnika i pasteryzuje jeszcze przez 5-7minut. Wyjmuje przewracam do góry dnem i okrywam ręcznikiem, żeby powoli uwalniało ciepło.

Gotowe !