Dżem truskawkowy

dżem truskawkowyDżem truskawkowy

Dżem truskawkowy – wspomnienie dzieciństwa. Wystarczyła pajda świeżego chleba posmarowana konfiturą truskawkową i na podwórko, ehhh…. cudne czasy. Teraz chleb tylko w wersji bezglutenowej ale za to konfita została ta sama.

Zawsze robię na 3,5kg-4kg truskawek 1 kg cukru. Wszystko zależy od słodkości truskawek. Obieram ze szczypułek, myje i wrzuca do garnka. Zasypuje cukrem i gotuje na wolnym ogniu przez 2 godziny. Trzeba pilnować aby nie przypalić garnka. Odstawiam na noc. Na drugi dzień miksuje całą zawartość garnka blenderem.  Ponownie gotuje przez 2h-3h na wolnym ogniu ciągle mieszając.

dżem truskawkowy

W między czasie przygotowuje słoiki. Myje, odparzam, sprawdzam zakrętki – to bardzo ważne.  Gorący dżem wlewam do słoików. Zamykam i pasteryzuje jeszcze przez 5-7minut w nagrzanym piekarniku do 110stopni . ( tzn.: nagrzewam piekarnik i wstawiam do niego ciepłe zakręcone słoiki na 5-7 minut) Wyjmuje i przewracam do góry dnem.

dżem truskawkowy

Smacznego …