Ciasto truskawkowo-rabarbarowe

20160621_201424Biszkopt z truskawkami i rabarbarem, lekko kwaskawy smak z nutą słodkiej truskawki – mniami

Składniki:

  • 220dag mąki ( ok. 2 łyżek mąki kokosowej, 3 łyżki mąki ryżowej, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 2-3 łyżki mixu bg)
  • 4 jaja
  • 1 banan
  • 2 łodygi rabarbaru
  • truski do wyłożenia na wierzch ciasta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 szkl. oleju

20160621_195856

Przygotowanie:

Z dwóch jaj rozdzielam białko od żółtka. Ubijam na sztywną pianę białka. pozostałe jajka miksuje z ksylitolem, olejem. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia. Banana rozgniatam widelcem i dodaje do masy. Wszystko razem miksuje. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.

Nastepnie na dno blaszki układam pokrojony w kostkę rabarbar, zalewm ciastem. Na wierzch układam truskawki. Wstawiam do piekarnika nagrzaego do 180stopni ( bez termoobiegu) i piekę 20minut ( do suchego patyczka). Ciasto wyszło wilgotne i smaczne.

Polecam 20160621_201501