Ciasto paleo
dyniowo-bananowe
w wersji bezglutenowej
Składniki :
80g masła ( – ja zastąpiłam ¼ szklanki oleju kokosowego),
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg oczywiście
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wiórków kokosowych
4 łyżki cukru trzcinowego – ja zrezygnowałam i tak ciasto było słodkie
250g mąki bezglutenowej mixu schara
1 dojrzały banan
300g dyni ( pół dyni wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę przez 30 minut w temp. 180stopni, wystygniętą obieram ze skóry, tarkuję i dopiero teraz ważę )
80ml mleka kokosowego
garść suszonej żurawiny
Łączymy wszystkie suche składniki naszego ciasta dyniowo-bananowego. W drugiej miseczce blendujemy banana z dynią oraz mlekiem kokosowym. Mieszamy wszystkie składniki z sobą przekładamy do formy keksowej.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni przez 30-40 minut – do suchego patyczka.
Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę słodkości no i mąki bg
Smacznego