Ciasto kasztanowe

Ciasto kasztanowe

Kolejna wersja ciasta fit – light .  Sprawdzony i smaczny. 

Na mące kasztanowej, bez cukru, lekko korzennym aromacie – pyyychaaaa

Ciasto kasztanowe

Składniki:

  • 200g maki kasztanowej Bio
    1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
    3-4 daktyle króla Salomona lub 6-8 zwykłych bio bez pestki
    3 łyżki gęstego mleka kokosowego bio
    3 łyżki oleju kokosowego virgin bio
    1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
    1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika lub sam cynamon
    szczypta soli,
    3 szczypty bertramu, galgantu, łyżeczka mielonego kopru włoskiego te przyprawy opcjonalnie)
    100-200 g migdałów blanszowanych
    wiórki kokosowe do posypania naczynia szklanego i/lub na wierzch ciasta

Ciasto kasztanoweSposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną.
W mikserze ubijamy jajka z daktylami a następnie dodajemy olej, przyprawę do piernika, kremowe
mleko kokosowe i ocet.
Kiedy mokre składniki się połączą stopniowo dodajemy wymieszane suche. Konsystencja ciasta
powinna być średnio gęsta. Dodać 1/2 migdałów i wymieszć łyżką.
Formę nacieramy olejem kokosowymi posypujemy mąką kasztanową lub wiórkami kokosowymi.
Wylewamy ciasto do formy i na wierzchu układamy pozostałe migdały
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 30 minut.
Jak się znudzi wersja z przyprawą korzenną można zrobić bez niej lub np. z owocami np. z
jabłkami, gruszkami oprószonymi cynamonem. Owoce układamy na wierzchu. Jabłka ze skórką,
gruszki bez. Taką wersję z owocami pieczemy 45 min.