Ciasto cukiniowo-marchewkowe

IMG_8357Ciasto warzywne, w moim jadłospisie to nowość. Córka jak zobaczyła te ciasto powiedziała „Mamo, czy Ty zrobiłaś pasztet piernikowy?” Heeehee Ciasto pachnie korzenno-piernikowo, jest syte, więc jeden kawałek do kawy w zupełności wystarczy. Bez jaj, bez cukru … spróbujcie a zakochacie sie w „pasztecie piernikowym” hihihi

Składniki:

  • 1,5 szklanki startej cukini
  • 0,5 szklanki startej marchewki
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki mąki migdałowej
  • 0,5 szklanki mleka ( ja dodałam koziego )
  • 0,5 szklanki oliwy ( ja wymieszałam olej kokosowy z olejem z orzechów włoskich – kupiony w Biedronce)
  • 0,5 szklanki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sok z 0,5 cytryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • garść drobno posiekanych orzechów
  • szczypta sproszkowanego imbiru

IMG_8362

Warzywa tarkujemy na drobnych oczkach na tarce, lekko solimy i odstawiamy na pół godziny, aby w tym czasie warzywa puściły sok. W naczyniu mieszamy mąki z sodą oczyszczoną, dodajemy cynamon, mleko, miód, orzechy, oliwę – wszystko z sobą mieszamy. Następnie dodajemy odciśnięte z soku warzywa do ciasta. Mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki obłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 40-50 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika należy ostudzić na kratce.

Ciasto jest przepyszne, słodziutkie z lekko korzennym aromatem. Idealne do kawy.

Smacznego

logo bezglutenka