Ciastka zbożowe bezglutenowe

ciasta fit bez cukruCiastka – tym razem ciastka ale w wersji wytrawnej. Zero cukru , lekko słonawe – do kawy raczej się nie nadają. To taka nasza alternatywa do chipsów przy kuflu piwa bezglutenowego oczywiście 😉 Przepis prosty i za pewne za każdym razem inaczej będą smakować w zależności od proporcji składników. Poeksperymentujcie ze mną 🙂

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe płaskie ziarna sezamu
  • 1 łyżka płaska stołowa ziarna czarnuszki
  • 2 łyżki kleiku ryżowego – takiego dziecięcego ciasta fit bez cukru_2
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mąki – mix wieloziarnisty mąki bezglutenowej firmy Bezgluten
  • 1 jajo
  • przyprawy : sól, odrobinę papryki słodkiej w proszku, można dodać pieprz cayenne – w wersji na ostro

Wszystkie składniki z sobą zmieszałam, wyrobiłam ręką na jednolitą konsystencję. Schowałam do lodówki na czas 30minut.

Po tym okresie „odrywałam” kawałki ciasta, rozwałkowywałam na grubość ok. 3mm i wykrajałam okrągłą foremką kształt. Ciasto jest bardzo delikatne kruszy się, dlatego też jedorazowo nie zwobimy kilkunastu foremek. Ja to robiłam małymi porcjami, łopatką podważałam wycięty krążek i przekładałam go na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.

IMG_8899Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni, ciastka zapiekamy do złotego koloru ok. 10-15 min. Po wyjęciu z piekarnika należy je przełożyć na kratkę w celu ostudzenia. Po wystudzeniu chowamy do blaszanej puszeczki i przetrzymujemy nawet do 14dni .

smacznego