Chleb wieloziarnisty

20161005_064849Ja od czasu kiedy przeszłam na dietę bezglutenową przestałam jeść pieczywo, ale czasami tęsknie do pajdy chleba z masłem z dzieciństwa 🙂 i dlatego od czasu do czasu wymyślam różne smaki chlebków bezglutenowych.

Przepis na foremkę keksówkę :
300g mąki bezglutenowej ( w moim przypadku wieloziarnista z Bezglutenu)
60g płatków jaglanych
80g pestek słonecznika
60g nasion ( nasion babki płesznik, siemienia lnisnego i czarnuszki)
2 łyżki przyprawy ( suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi)
400ml letniej przegotowanej wody
łyżka oliwy
małe opakowanie drożdzy suszonych
łyżeczka soli himalajskiej
łyżeczka cukru lub ksylitolu

  1. Do miski wsypujemy płatki jaglane, nasiona – mieszamy i zalewamy 200ml gorącej wody.
  2. Odstawiamy na15minut.
  3. W tym czasie mieszamy mąkę bg z pestkami , solą, cukrem i drożdżami. Do tej suchej mikstury dodajemy mieszankę z namoczonych nasion. Dolewamy resztę wody i wyrabiamy ciasto , aby wszystkie składniki dobtrze z sobą wymieszać.
  4. Odstawiamy ciasto chlebowe w ciepłe miejsce na 30 minut. Proszę pamiętać, że nie urośnie ono zbyt wiele.
  5. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 190stopni .
  6. Chleb pieczemy przez 30-40minut bez termoobiegu.
    Sprawdzamy chleb wykałaczką czy jest suchy w środku. Jeśli tak – to jest gotowy.
    Czekamy aż przestygnie.