Buraczki tarkowane na zimę

Czy wiedzieliście jIMG_7931akie właściwości zdrowotne ma czerwony burak? Zajmuje pierwsze miejsce w walce z nowotorem. Czerwono-fioletową barwę dają im betacyjany, zawierają również antocyjany, przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Zawierają takie witaminy jak: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C, pierwiastki: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany. Jedzmy buraczki! Proponuje tarkowane do słoiczków na zimę – idealne do sałatek, zup, czy nawet na kanapki. W moim przypadku z własnego ekologicznego ogródka 😀

Składniki

  • buraki
  • cukier
  • ocet jabłkowy 6%
  • sól, pieprz

Nie piszę dokładnych proporcji, ponieważ przed włożeniem starkowanych buraczków do słoików, najpierw próbujemy je do smaku, a więc …

Buraki gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i tarkujemy na dużych oczkach. Dodajemy odrobinę soli, pieprzu naturalnego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki octu. wszystko mieszamy dokładnie i odstawiamy w misce na godzinkę. Po tym czasie próbujemy sałatkę, czy jest dobra w smaku – nie powinna być mocno ostra – chodzi mi o ocet.

buraczki na zime

Wkładamy buraczki do wcześniej przygotowanych słoiczkow i pasteryzujemy. Wkładamy słoiki do garnka z zimną wodą, czekamy aż woda zacznie wrzeć i odstawiamy z palnika na 10-15 min. Wyjmujemy z wody. Wieczko powinno w sloiku być zassanane.

Smacznego 🙂