Bezowy placek z bitą śmietaną

IMG_8749Pyszne, słodkie i lekkie za razem. Beza z owocami. W moim przypadku zrobiłam za duzy okrąg i beza nie wyszła za wysoka, bo zaledwie 4-5cm. Przepis prosty, szybki – wykluczając oczywiście pieczenia bezy i jej studzenia.

Składniki na beze
3 białka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Składniki na krem:
220ml śmietana 36%
owoce sezonowe

W miseczce ubiamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Następnie dodajemy octu winnego i ubijamy. Dodajemy przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze rysujemy okrąg, 23 cm średnicy. Na niego wykładamy masę bezową i formujemy boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 2 minutach zmniejszamy temperaturę do 140ºC.
Pieczemy/ suszymy 1,5 godziny.

IMG_8753Studzimy w lekko uchylonym piekarniku przez całą noc.

Wystudzoną bezę na papierze na paterze.
Na wierzch bezy wykładamy ubitą śmietanę kremówkę (bez cukru).
Dekorujemy świeżymi owocami sezonowymi.