Bezglutenowe kotlety z czerwonej soczewicy

Bezglutenowe kotlety z czerwonej soczewicyBezglutenowe kotlety z czerwonej soczewicy

Bezglutenowe kotlety z czerwonej soczewicy – jedne z moich ulubionych dań.

Proste, szybkie i kilkuskładnikowe – tak jak lubie.  Wypróbujcie !!!

Składniki:

  • 1,5 szkl czerwonej soczewicy
  • 2szkl.wody
  • 1 marchew
  • 1/4 selera korzeń
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek, sól, pieprz
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej.
  • garść koperku

Sposób przygotowania:

Soczewicę zalewasz 2 szklankami wody. Gotujesz z 10minut na małym ogniu, żeby się nierozgotowała. Zdejmujesz z ognia dodajesz starkowaną marchw i seler, podgotowujesz jeszcze z 5 minut.  Do masy z soczewicy dodajesz 2 ząbki czosnku, przyprawy i koper. Wyrabiasz masę.

Na rozgrzaną patelnię nakładasz łyżką – jak placki ziemniaczane masę i smażysz na złoty kolor.

Moim zdaniem najlepsze są dnia następnego. Pychaaa