Bezglutenowe gofry

gofr2Gofry , hmmmmm na samą myśl już mi znów ślinka cieknie. Pyszne chrupiące , smak dzieciństwa. W moim przypadku uwielbiam je chyba bardziej niż moje dzieci. Goszczą u mnie w domu regularnie co 2 tygodnie w weekend 🙂

Składniki:

  • 2 jaja
  • 1,5 szkl. przegotowanej ostudzonej wody
  • aromat waniliowy bezglutenowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5szkl.Koncentrat mąki bezglutenowej uniwersalnej
  • 1 szkl. oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżka stolowa cukru

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności rozdzielam białka od żołtek .  Ubijam białka na sztywną pianę. W drugiej miseczce gdzie są żółtka wsypuje cukier, energicznie rozcieram żółtka z cukrem.  Następnie dodaje stopniowo  mąkę ( proszek do pieczenia mieszam z mąką)  i odrobinę wody . Ciągle mieszam , żeby nie powstały żadne grudki a ciasto było jednolite i gładkie. Dodajemy olej, aromat, szczypte soli. Ciasto powinno mieć konsystencję takiej gestej śmietany , kolejnym etapem jest delikatne rozmieszanie masy z białkami.

Gofry będą chrupkie , pod warunkiem , że 1) gofrownica nasza będzie miała moc min. 1500W a po 2) wyjmując je z maszyny powinniśmy je wyłożyć na kratki do odparowania

Smacznego !