Babka ziemniaczana

babka ziemniaczana

Babka ziemiaczana jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej – wiedzieliście?  W Polsce ta ziemniaczana potrawa jest znana i popularna w regionach północno-wschodnich, na Podlasiu i Suwalszczyźnie (podlaska lub suwalska babka ziemniaczana). Między innymi na Mazurach i na Śląsku babka ziemniaczana nazywana jest kartoflakiem. Inne polskie nazwy tej potrawy to: bugaj, pyrczok, rejbak, rajbak, parepac, kajzer, kugiel.

Składniki:

  • 4kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg surowego boczku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżkę soli

W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki. Boczek kroimy w drobną kosteczkę.

babka ziemniaczana 2Stapiamy tłuszcz na chrupiące skwareczki. Odstawiamy do ostudzenia. W między czasie tarkujemy ziemniaki wraz z cebulą i czosnkiem na drobnych oczkach – w moim przypadku posłużyłam się maszynką elektryczną co ułatwiło mi pracę. Masę ziemniaczaną należy ocisnąć przez pieluchę tetrową. Tak robi zawsze moja mama, ja natomiast mam inny sposób. Tarkuje ziemniaki do sitka, które jest oparte o garnek. Nadmiar wody spływa do garnka, który nastepnie co jakiś czas wylewam, natomiast masę ziemniaczana przekładam do drugiej miski. Uważam, że tak jest prościej 🙂 Do masy ziemniaczanej dodaje 2 jaja (wcześniej je „rozbełtuje” widelcem w miseczce), sól, pieprz oraz usmażony wcześniej boczek, jeśli jest taka potrzeba można dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Masę przelewam do dużej blachy 30×40 cm i piekę w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Idealna jest zarówno na ciepło jak i również na drugi dzień odsmażona na patelni.

Serdecznie polecam

logo bezglutenka