Babeczki marchewkowo-pomarańczowe

Babeczki marchewkowo-pomarańczowe

Babeczki marchewkowo-pomarańczowe mają w sobie posmak lekkiej słodyczy marchewki i soczystości pomarańczy. Kwintesencją muffin jest dodana mąka z orzechów arachidowych – pychaaa. Spróbujcie sami.

Składniki :
210g starta marchew
200g drobno pokrojone pomarańcze ( sam środek, bez skórek)
3 szt. jaja ( – zamiast można dodać 1,5 banana)
4 łyżki miodu płynnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego oczywiście 🙂
2 łyżeczki przyprawy do piernika bg
150ml oleju kokosowego
Mąka : 120 dag mąki ziemniaczanej ; 80 dag mąki orzechowej ; 130 dag mix mąki uniwersalnej ; 80 dag mąki jaglanej

Babeczki marchewkowo-pomarańczowe

Sposób przygotowania: jaja ubijamy, dodajemy płynny miód, wsypujemy stopniowo sypkie składniki ( mąki, proszek do pieczenia,) następnie olej i starkowana marchew oraz drobno pokrojone „filety” z pomarańczy. Ciasto powinno mieć konsytencję gęstego, którego wkłada się łyżką do papilotów.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180stopni przez 20-25 minut do suchego patyczka.