Czarnogóra / Montenegro

32839_czarnogora_kotor     W Czarnogórze spędziłam cudowne 2 tygodnie. Niespodziewałam się tak przepięknych krajobrazów. Góry, kręte ulice tuż nad przepaścią, tunele wydrążone w skale gór ciągnące się kilometrami,  a w dolinie – morze, turkusowa czysta woda. Mnóstwo kwiatów i cudnych drzew kwitnącymi gąszczem fuksjowych kwiatów. Plaże kamieniste, więc konieczne są odpowiednie buty do pływania. Wszystko cudne i piękne ale w pierwszej chwili tuż po zakwaterowaniu w Apartamencie nurtowało mnie pytanie: Co ja będę mogła jeść?! Oczywiście oprócz , rzeczy które zabrałam z sobą z Polski.

Przysmakiem Czarnogórskim są „warkocze” z ciasta francuskieo nadziewanego mięsem mielonym z cebulą, serem, serem ze szpinakiem lub na słodko z owocami oraz orzechami, zwane jako baclava. Niestety nie jest to potrawa dla bezglutenowców. W restauracjach do wszystkiego podają chleb w przeróżnej postaci, od bułeczek po bochny chleba.  Niestety wiedza kelnerów, osób obsługujących w kuchni na temat bezglutenu była niewielka, powiedziałabym, że wręcz zerowa. Oczywiście barierą porozumiewania się był język, niestety nie każdy znał angielski  na tyle dobrze, żeby zrozumieć co to gluten i w jakich produktach może się zajdować.

knajpa sidroPo 7 dniach … trafiliśmy ze znajomymi do wspaniałej restauracji w miejscowości Dobra Voda, której właścicielem jest Erwin – młody człowiek, który ma korzenie polskie. Zapytałam go czy jest w stanie przygotować danie bezglutenowe? – i sie udało.  Od tego momentu byłam codzienną klientką SIDRO – wiedziałam , że mogę zjeść pysznie i bezglutenowo. W kajpce panuje ciepła, polska atmosfera.

Z menu SIDRO  dla bezglutenowców napewno z czystym sumieniem moge polecić:

stek u erwina1) Stek – tyle, że wcześniej trzeba powiedzieć, żeby stek nie podano na chlebie. Tak, na chlebie! Byłam zdziwiona w jaki sposób został podany moim znajomym, ja otrzymałam podanego na ryżu. Zjadłam z apetytem i żadnych reakcji żołądkowych nie doświadczyłam.

warzywa grilowane2) warzywa grilowane – bardzo smaczne, skropione oliwką i przyprawami ziołowymi

 

3) oczywiście frytki

jagnięcina

 

4) jagnięcina z frytkami – pieczona w naturalnych przyprawach bez glutenu.

 

5) ryba z grila – zdjęcia ryby nie zrobiłam niestety.

 

Wyjazd uważam za udany 🙂 i jeśli wybieracie sie do Dobra Voda w Montenegro nie możecie ominąć restauracji Erwina „Sidro”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *